Med sixpence, slips og nikkers…

26.03.2015 08.51.16

Den gang for lenge siden padlet man med sixpence, slips og nikkers i selvbygde seildukskajakker og gjerne en klubbvimpel på fordekket. Det var i 30-åra og turpadlingen sto fokus.

Av: Tor Gervin

Rundt om i landet var det 10 klubber:  Oslo KK (1931), Trondhjems KK (1932), Tønsberg KK (1935), Bærum KK (1935), Haugesund KK (1935), Strand KK (1936),  Norske Gutters KK, Drammens KK og 2 klubber som vi ikke kjenner navnet på. Noen som kan hjelpe?

Bare 6 av de 10 pionerklubbene har hatt kontinuerlig virksomhet fram til i dag. Forbudet mot all organisert under krigen 1940-1945 må ta mye av skylda for at flere av klubbene er gått over i historien.

Stolt historie

Alle disse gamle klubbene bærer på en stolt historie med sine tradisjoner og triumfer. Stykkevis og delt har klubbene samlet mye padlerhistorie, både på trykk og publisert på nett. Tønsberg KK feiret sine 80 år 10. januar i år, og har gjort mange artige kajakkminner tilgjengelig med bare noen tastetrykk: http://tkklubb.no/om-tkk/historie-2/

Til sommeren blir det et nytt jubileum i Tønsberg. Lørdag 4. juli arrangeres Nøtterøy rundt 32 km for 75. gang! Her kan du lese mer om det tradisjonrike langløpet: http://tkklubb.no/notteroy-rundt/nr-historie/

Norsk kajakksport startet altså med selvbygde seildukskajakker og padlere i kleshabitt som får mange av dagens padlere til å trekke på smilebåndet. Men også i de tidlige år hadde man ranke og raske racerkajakker.

Hans M. Gulbrandsen, Drammen KK satte i 1939 rekord i Nøtterøy rundt med tiden 2.44.38. Også i dag ville det gitt ham en pen plassering, i konkurranse med padlere i superlette båter og med moderne vingårer.  Anders Winter Andersen, Oslo KK noterte  2.31.19, da han vant i 2014.

De fleste kjente hverandre

Selv på 60-tallet var det ikke flere aktive tur- og racerpadlere i Norge enn at de fleste kjente eller i det minste visste om hverandre. De gamle seildukskajakkene var fortsatt å se, men med plastbåter i første omgang importert fra Danmark og etter hvert også fra England økte antall padlere raskt, og med havkajakkene tok det helt av.

Det som opprinnelig var Norges Kajakkforbund heter nå Norges Padleforbund. Forbundet omfatter i dag 110 klubber med til sammen ca. 19 000 medlemmer. I tillegg kommer alle de som har en kajakk i garasjen eller på hytta, uten å være tilsluttet en klubb.

Bildet: Tønsberg-padlere i Nøtterøy-skjærgården 1936 - Christian Lindboe (med slips!) og Arne Larsen i tidstypiske seildukskajakker

Tags: #Flattvann