Aktivitetsledersamling Hav på Fjøløy

26.11.2015 09.17.02

Ivrige havpadlere møttes helga 13.-15. november til Aktivitetsledersamling på Fjøløy, litt nord for Stavanger.

Tekst og foto: Bente Solberg

Ute ved fyret stod vinden rett inn fra vest, og bølgene skyllet langt innover land. Dagene er korte på denne tiden, men likevel hadde mange tatt turen hit for å møte nye og gamle padlevenner, og få litt faglig påfyll.

Nesten 30 deltakere

På aktivitetsledersamlingen deltok nesten 30 aktivitetsledere, turledere og veiledere fra syv ulike klubber, helt fra Nord-Hordaland og sørover til Kristiansand. Ivar Kim Røkke og Roald Holm styrte programmet på vegne av NPF og undertegnende var med for å hjelpe til ved behov. Sikkerhet og redning stod i fokus på denne samlingen.

Foto: Bente Solberg

Varierte forhold

Helgen ga variert padling, fra flat sjø og masse vind ved Ulstein Kloster på lørdagen, til bølger og litt vind utenfor Fjøløy Fyr på søndagen. Fokus på sjøen var redning av skadet padler og effektiv redning av padler i brott. I tillegg ble det ekstra faglig påfyll i form av innlegg om førstehjelp og hypotermi fra legen Gry, foredrag om redningstjenesten av Siv fra Hovedredningssentralen (HRS) på Sola, og litt pedagogikk om vår rolle som aktivitetsledere fra padleren Michael.

Øvelse med redningsskøyten

Det hele ble testet med øvelse sammen med redningsskøyten «Sjømann» fra Stavanger på søndagen. De hadde fått beskjed om en gruppe padlere som var kommet bort fra hverandre, og hvor noen også var skadet. Og ikke nok med det, så fikk redningsmannen den kjipe beskjeden «…vi mangler to til, men vet ikke hvor de tok veien…». De skadede ble hentet opp av sjøen og hentet av luftambulansen, og det ble startet søk etter de to manglende padlerne.

Verdifulle erfaringer

Her fikk vi erfare at vi som padlere også kan bidra for å gjøre strandsøk på steder der redningsskøyten ikke kan gå, og hvor vanskelig det kan være å finne to som har søkt ly mellom steinene under en kamuflasje-duk for å holde varmen. En skikkelig aha-opplevelse, både for oss og redningsskøyten!

En vellykket samling, med stort engasjement og så mange kjekke padlere!
Vel blåst!

Bente Solberg

Foto: Bente Solberg

Tags: #Hav