Nordisk Mesterskap Maraton

13.06.2016 19.27.33

Helgens nordiske mesterskap i maraton er over. Strand KK gjorde en solid jobb, her er noen ord om arrangementet fra klubbens egen Mathias Olav Hamar.

Tekst: Mathias Olav Hamar
Foto: Christine Juul

En flott norsk sommerhelg skapte perfekte rammer for mesterskapets første dag. Deltakelsen var som det pleier å være for nordiske mesterskap i maraton, de fleste kommer fra arrangørlandet – med gode innslag fra de andre nasjonene.

Foto: Christine Juul

Fredag

Mesterskapet startet med en slags prolog; Short Track for Senior Herrer, Junior Herrer og Damer. Disse løpene ble vunnet av Karl Anders Sletsjøe, Gunnar Nydal Eide og Anna Sletsjøe. Runa Brekke vant Junior Damer, som altså padlet sammen med senior damer.

Lørdag

Lørdag var det duket for alle klasser i K-1. I juniorklassene imponerte ungdomspadlerne fra Strand. Gunnar Nydal Eide og Runa Brekke vant sine klasser etter gode løp der de viste at de behersket alle sider av maratonpadlingen – med gode overbæringer og trygg padling i felt.

I ungdomsklassen ble det kun en medalje til Norge, en bronsemedalje til Marlene Tønnesen i et løp som ble vunnet Mathilde Christensen fra Danmark foran Hilppa Luoma fra Finland. På herresiden ble det seier til Dennis Kernen fra Sverige foran Thorbjørn Rask fra Danmark og Isak Granstrøm fra Sverige.

Foto: Christine Juul

Senior Damer ble vunnet av Emilie Rosenkilde fra Danmark foran vår egen Anna Sletsjøe og Anne-Sofie Winther fra Danmark. I et løp som ble jevnere enn flere av VM løpene i den samme klassen har vært de siste årene.

Senior Herrer ble et løp som lignet mer på det man møter internasjonalt enn det vi har hatt på norsk vann på mange år. Det var massevis av rykkforsøk, og et stort felt på syv padlere som holdt sammen i flere runder. Mot slutten skilte brødrene Jon Amund og Eivind Vold og Morten Minde (Oslo KK) seg ut, og det ble klart at medaljene skulle deles mellom disse tre. Etter en lang og seig spurt kom Eivind Vold like foran Morten Minde (Strand KK) i mål.

Foto: Christine Juul

Søndag

På mesterskapets siste dag var det de yngste som skulle skinne sterkest. Med et maratonløp tilpasset 12- og 14-åringer, der overbæringene kun er løping med åre mens båten venter ved vannet og en innsats og idrettsglede man kun finner i de yngste klassene. Flere av padlerne hadde trent overbæringer i så mange timer dagen før at man kunne lure på om det var krefter igjen.

Løpet ble stor underholdning. Duellen i front mellom Gard Frengstad og Eirik Usland fra henholdsvis Strand KK og Oslo KK engasjerte publikum. Med en solid siste overbæring la Gard Frengstad grunnlaget for seieren i løpet, og krysset mållinjen foran Usland og tok med det sin første seier i kajakk. Kristoffer Mjelstad fra Njørd KKK startet med padling for noen måneder siden, men det var det ingen som skulle tro. Han forlangte å få drikke på siste overbæring, og de slurkene ga kreftene han trengte til å avgjøre duellen om tredjeplassen mot Trym Danielsen som jobbet seg opp bakfra gjennom løpets første fire runder.

Foto: Christine Juul

De eldre padlerne kjørte sine K2-løp, og flere mannskap viste seg godt frem. Anna Sletsjøe og Kristiane Spikkeland (Strand KK) hadde god kontroll på Senior Damer og viste at de kan bli en bra båt i mesterskap i fremtiden. Morten Minde og Karl Anders Sletsjøe (Strand KK) slet med et friskt dansk mannskap som begge hadde stått over K-1 dagen før, men klarte tilslutt å hale i land seieren foran den EM-klare danske båten.

Ungdom Herrer ble vunnet av Even Sevaldsen/Tobias Kvakkestad foran Vetle Markussen/Marcus Nicolaisen, begge fra Norge, og Albin Hallberg/Anton Wöhrer fra Sverige. Ungdom Damer ble en duell mellom to norske båter, der Marlene Tønnesen/Thea Røsten slo Julie Velmar/ Tiril Sivertsen.

I Junior Herrer fikk vi en pall med Danmark foran to svenske båter, med det norske mannskapet med Gunnar Nydal Eide og Oliver Karlsen på en fjerdeplass.

Alt i alt et flott mesterskap som lover godt for fremtiden til norsk maratonpadling.

Foto: Christine Juul

 

Foto: Christine Juul

 

Foto: Christine Juul

 

Foto: Christine Juul

Vedlegg: https://knowitsor.blob.core.windows.net/padleforbundet/1001/nordisk-maraton-2016-resultat_med-masters.pdf

Tags: #Flattvann , #Padling i toppen , #Ungdomspadling