SM i slalåmpadling

03.10.2016 18.39.41

Årets svenske mesterskap i slalåmpadling ble arrangert lørdag 24. september. Hele arrangementet fikk plass på en dag, enda det stilte utrolige 200 deltakere fra 7 til 60 år!

Årets norske mesterskap i Kongsberg var en suksess med den største deltakelsen på mange år. Men allikevel har svenskene lykkes langt bedre med slalåmpadling enn vi har gjort her i Norge. Per Christian Pedersen deltok i det svenske mesterskapet for å lære hemmeligheten til ”søta bror”.

SM i Slalom. Foto: Falun Kanotklubb

Slalåmansvarlig i NPF

Per Christian padlet inn til flere gode plasseringer i internasjonale slalåmstevner på 1990-tallet. Karrieren ble toppet med sølv og bronse i Champion International i USA sommeren 1994. Nå er han Norges Padleforbunds mann innen slalåmpadlingen, og setter seg fremdeles i kajakken så ofte muligheten byr seg.

Bra norsk innsats

Han hadde med seg sine to barn Julie og Marcus Pedersen samt Laurits Valtenberga Egeland (alle Nidelva PK) til Falun. I tillegg deltok Johnny Haugen (Kongsberg PK), Dag Sandvik (Voss KK), Elias Aaboen Bergseth (Lillehammer PK) og Sven-Harald Moseid (Voss KK) for Norge. 

SM i Slalom. Foto: Falun Kanotklubb

Johnny plasserte seg som nummer ni i K-1 Senior Herrer med Dag på plassen bak. Per Christian vant K-1 Herrer 40år+, mens Elias padlet inn til en 5. plass og Sven-Harald til en 6. plass i K-1 Herrer U18. Klikk her for å se alle resultatene fra SM. Julie, Marcus og Laurits deltok i Lilla Slalåmtävlingen – et nybegynnerstevne som ble arrangert i samband med SM.

SM i Slalom. Foto: Falun Kanotklubb

Hva er det svenskene gjør bedre enn oss?

Det svenske padleforbundet sendte Isak Öhrström til slalåmpadlingen i OL i Rio. Videre var det hele syv svenske deltakere i EM for Junior og U23. Vi spurte Per Christian om hvorfor de svenske padleklubbene lykkes så bra.

- De har i mange år jobbet målbevisst mot en god bredde innen slalåmpadlingen. Dette har de lykkes med takket være ildsjeler samt det at de har vært flinke til å arrangere lavterskelkonkurranser i lette baner/stryk. Først bredde, deretter elite!

Klikk her for å lese mer om svensk slalåmpadling. 

SM i Slalom. Foto: Falun Kanotklubb

 

Falun White Water Park

Man kommer ikke utenom kunstige elvestryk innen dagens slalåmpadling. Justerbar vannstand, mulighet til å raskt stikke om løypene og ikke minst transportbånd for rask transport tilbake til start, gjør det mulig å padle intense økter der man knapt er ute av kajakken eller kanoen før økta er ferdig.

Falun Kanotklubb har i mange år vært et senter innen svensk slalåmpadling. Takket være lokale ildsjeler og det svenske padleforbundet tas dette nå et steg videre. I mars 2017 starter nemlig byggingen av et kunstig anlegg for elvesport. Det skal stå ferdig 5. mai i 2018 og vil bli et anlegg som alle skandinaviske slalåmpadlere kan dra stor nytte av. Klikk her for å følge prosjektet på Facebook. 

"Lilla Slalåmtävlingen"

I samband med SM arrangeres også nybegynnerstevnet Lilla Slalåmtävlingen. Her kan barn og voksne padle en kort (8 porter) slalåmbane i lett elv (vann med strøm). Dette er perfekt for alle som vil teste sporten, i år deltok padlere fra 7 til 60 år! Klikk her for å se resultatene. 

Takk til Falun Kanotklubb for at vi fikk bruke bildene!

Tags: #Elv , #Padling i toppen , #Ungdomspadling