17 år og sølv i VM

02.08.2017 20.06.04

I årets Junior-VM padlet 17 år gamle Maria Virik fra Bærum Kajakklubb inn til en sølvmedalje på K-1 1000 m, noe som er beste prestasjon av ei norsk juniorjente noensinne!

Maria padler for Bærum Kajakklubb, en klubb som de siste årene har jobbet veldig bra med å få fram yngre padlere. Hun bor i Rykkinn like nord for Sandvika. Intervjuet fortsetter under bildet.

Foto: Thomas Pindard / NPF

Først og fremst, gratulerer med et fantastisk VM! Hvordan opplevde du hele mesterskapet?

- Jeg opplevde det som en veldig morsom konkurranse, og jeg følte at jeg fikk mer og mer erfaring for hvert løp jeg padlet. Jeg var i god form og hadde også en god følelse da jeg kom dit, om at dette kom til å bli et bra stevne.

Du padlet den beste 1000 m av ei norsk jente noensinne, hvordan opplevde du finalen?

- Jeg var kun noen tidels sekund fra medalje i EM, så jeg var veldig motivert for VM. Jeg visste at jeg hadde trent bra og var i god form. Jeg var spent, men samtidig veldig fokusert. Det var mye vind i finalen, men jeg tenkte at det var likt for alle. Jeg klarte å tenke kun på meg selv og mine arbeidsoppgaver. Resultat tenkte jeg ikke på i det hele tatt. Jacob og jeg hadde snakket om en raceplan hvor jeg skulle holde igjen litt til det sto igjen 250 m, da var det bånn gass inn. Jeg gjennomførte planen. Det var en deilig følelse å se at jeg klarte sølvmedalje!

Toppidrett krever mye

Toppidrett krever mye, ikke minst forsakelser på det sosiale plan. Hvordan klarer du å balansere toppidretten med det å være snart 18 år gammel?

- Det går fint, fordi det er det her jeg vil, det er det morsomste jeg vet! Jeg har noen gode venninner som ikke padler, og da får jeg koblet av. Det er også et veldig bra padlemiljø på tvers av klubbene i Norge.

Kan du gi oss en ide om hvor mange timer du trener pr år, og hvordan en typisk treningsuke ser ut?

- Jeg trener ca 600 timer i året. Jeg går på Wang Toppidrett Padling. Der legger de til rette for at jeg har mulighet til å trene i skoletiden. Det betyr at jeg også får tid til venner og andre ting flere kvelder i uka. En vanlig treningsuke ligger på 10-15 timer.  Treningen består normalt av 1-2 styrkeøkter, 1 løpeøkt og resten i kajakken. Utenom sesong blir det mye svømming og padlemaskin (”Helga” og ”Magnar”).

Hva med annen trening, driver du med alternativ trening også?

- Jeg svømmer, løper og går på ski. 

Nordisk Mesterskap

Hva er neste store mål i år?

- Nordisk Mesterskap i Silkeborg helga 5. og 6. august. Håper å kunne kjempe om gullmedalje på 500 m og 1000 m.

Og hva er det største målet for fremtiden?

- Etablere meg i verdenstoppen i padling. Olympisk gullmedalje selvfølgelig, det er det største en idrettsutøver kan oppnå!

Eirik Verås Larsen (Sportssjef i NPF):

- Marias resultater er ikke tilfeldig. Hun har jobbet hardt over lang tid både med teknikk og fysiske egenskaper. Hun er flink til å konkurrere og får ut det beste av seg selv når det virkelig gjelder! Overgangen fra juniornivå til seniornivå er stor, men Maria har alle muligheter til å markere seg på seniornivå om noen år om hun er tålmodig og trener smart de neste årene!

Jacob Norenberg (klubbtrener for Maria i Bærum KK og ansvarlig for juniorer i NPF):

- Maria er veldig flink til å trene med guttene og hun er ikke redd for å bli sliten. Hun er tøff i hodet og veldig flink til å spørre om råd og hva hun kan forbedre - hun ønsker alltid en tilbakemelding.

Maria Virik. Foto: Thomas Pindard/NPF

 Foto: Thomas Pindard / NPF

Tags: #Flattvann , #Padling i toppen , #Ungdomspadling