Racerapport VM Maraton 2018

07.09.2018 08.52.12

Oppsummering VM Maraton, dag for dag

Maraton-VM,  4. dag

Siste dag av maraton-VM er K2-dagen. Dessverre våknet Amund opp med en mageinfeksjon. Ikke veldig alvorlig, men nok til at det ville være umulig å gjennomføre et 30km langt maratonløp. Flere alternativer ble vurdert, og vi endte opp med å beholde K2-en med Morten Minde og Daniel Salbu, og så var vår båtmann og sprintpadler Lars Hjemdal sporty nok til å steppe inn for Amund, attpå til på sin egen bursdag.

Det var et stort felt som stakk av gårde, og ikke uventet tok sprinttrente Lars og Eivind føringen i løpet. Morten og Daniel er ikke fullt så startraske og plasserte seg litt bak i feltet, men det var ikke noen særlige avstander å snakke om. Etter hvert gikk det tyngre og tyngre for den tapre reserven, mens Morten og Daniel stadig beveget seg framover i feltet. Av de 15-16 som til å begynne med utgjorde et slags hovedfelt, var det stadig vekk båter som fikk nok av kjøret og etter 23-24 km av de 30 bestod tetgruppen av 6 båter, inkludert den norske båten med Morten og Daniel. På de siste kilometerne ble farten for alvor skrudd opp og da ble det litt for tøft for nordmennene. Det endte med en meget sterk 6. plass, mindre enn 30 sekunder bak de suverene verdensmestrene fra Sør-Afrika, Hank McGregor og Andrew Birkett. Dermed ble Andrew Birkett dobbeltvinner, med gull både i K1 og K2. Sølvet gikk til Adrian Boros og Laszlo Solti fra Ungarn, mens bronsen gikk til Ljorens og Perez fra Spania. 

Totalt sett ble VM i Portugal et veldig bra mesterskap for Norge. Ett gull, 4. 6. 10. og 11. plass i et mesterskap der bredden i toppen var større enn noensinne er mer enn godkjent. Vår ambisjon er alltid å vinne medaljer. Det gjorde vi, og i tillegg var vi ikke langt unna i noen andre klasser. En stor takk til alle utøverne, støtteapparatet og ikke minst den store norske supporter-troppen som hadde tatt turen til Portugal.

VM Maraton, 3. dag.

Senior damer, K1:

Etter Annas flotte 4. plass i u23-løpet ble det bestemt at hun også kunne kjøre senior-løpet, for å få erfaring i store internasjonale felt. Planen var å kjøre offensivt og hardt så lenge det gikk for deretter å stå av løpet. Det ble tre runder og en meget nyttig erfaring.

Senior herrer, K1:

Vi stilte med Morten MInde og Daniel Salbu som våre to i et meget sterkt startfelt. Daniel hadde en svært dårlig dag og det tok fort slutt. Morten kom litt bakpå fra start, men avstandene var ikke avskrekkende store. Det skulle vise seg at det ble et dramatisk løp. Hjemmehåpet og en av storfavorittene, Jose Ramalho, fikk ødelagt baugen på båten sin tidlig i løpet. Etter 10 km og en imponerende rask båt-reparasjon inne i servicesonen på overbæringen var avstanden til teten 400m. Ramalho startet opphentingen og spiste seg innpå meter for meter. På veien opp tok han med seg flere padlere som etter hvert hadde falt av tet-gruppen. Noen av dem var også med på å gjøre sin del av jobben, blant annet Morten Minde. 4 km før mål var avstanden utlignet og tet-gruppa besto av 12 mann, inkludert Morten. På de siste kilometrene ble det en god del rykk og napp og det viste seg at opphentingen hadde kostet krefter. Mot mål ble det en kamp mellom de to Sør-Afrikanerne Birkett og Mocke og ungareren Boros. Birkett var sterkest og tok VM-gullet. Boros ble 2 og Mocke 3, mens Morten spurtet inn til en 11. plass, et drøyt minutt bak vinneren. Et godt gjennomført løp og en bra plassering i et meget sterkt felt.

VM Maraton, 2. dag:

K1 U23 Herrer

GULL til AMUND!!!
I dag gikk det norske flagget til topps over Cávado-elva. I U23-klassen var Amund Vold en av forhåndsfavorittene og han innfridde alle forventninger. Ut fra strart dannet det seg en 6-mannsgruppe med Amund, Paufler fra Tyskland, Notten fra Sør-Afrika, en ungarer og to spanjoler. Inn mot tredje overbæring ble det en kollisjon mellom ungareren og den ene spanjolen. Resultatet var at spanjolen veltet, mens ungareren ble diskvalifisert. Den andre spanjolen fikk etter hvert nok av tempoet, og da ungareren etter hvert også ble tatt ut av løpet, var de tre igjen, Amund, Paufler og Notten. De siste rundene gikk nokså rolig for seg, med en svært dravillig tysker og Amund som sparte mest mulig krefter mot de to mer utpregede maratonpadlerne. Spørsmålet var om fjorårets sølvvinner, Notten fra Sør-Afrika muligens kunne ha noen ess i ermet som han ventet med å vise fram til finalen startet for alvor. Det viste seg at det hadde han ikke, Amund kontrollerte feltet over siste overbæring, og inn mot mål hadde han ingen problemer med å holde de to andre bak seg. En velfortjent gullmedalje til en flott idrettsutøver for en storartet idrettsprestasjon!

VM Maraton, 1. dag. 

K1 U23, damer. 

Anna Sletsjøe satt godt med i feltet ut fra start, sammen med 2 ungarske, en britisk, en spansk og en australsk jente. Som ofte før viste de ungarske jentene sin styrke tidlig i løpet. I et vel-koordinert rykk på den litt grunne elva i Portugal sprengte de feltet og kom av gårde på egenhånd. Storbritannias Samantha Rees-Clark klarte å henge med inn til første overbæring, før ungarerne gjorde kort prossess med henne også. Dermed ble Anna sittende i en gruppe sammen med Spania og Australia og jakte på den engelske jenta på bronseplass. Anna var klart sterkest i gruppa og måtte gjøre mesteparten av drajobben. Til slutt ble det likevel for langt fram til medaljene, men 4. plassen ble sikret med god margin. Et meget godt gjennomført løp, men det er det med denne "sure" 4. plassen.

K1 junior, herrer.

I et stort felt med nærmere 35 båter var  Gunnar Nydal Eide det norske håpet. Det viste seg snart at Gunnar ikke hadde noen topp dag, og da dansken Torbjørn Rask allerede ved første overbæring, etter 7,2 km padling, utnyttet en viss nøling i det store tetfeltet og dro avgårde i et frekt solobrudd, så ble oppgaven enda vanskeligere. Farten ble skrudd kraftig opp i jakten på utbryteren. Når mesterskapet går på en elv med litt svak strøm og enkelte litt grunne områder, blir det ekstra vanskelig å hente inn det man har tapt til å begynne med. Gunnar ble dermed liggende på sin 10. plass gjennom hele løpet. På slutten ble han tatt igjen av en 3-man-gruppe med Tyskland, Tsjekkia og New Zealand, men mot mål viste han styrke og spurtet fra dem. Dermed ble det 10. plass på Gunnar. En såkalt "hederlig plassering", men Gunnar hadde nok høyere ambisjoner for løpet sitt. Men når ikke kroppen spiller på lag er det vanskelig å ta ut det lille ekstra.

 

 

Tags: #Flattvann