Satser på slalåm

27.07.2017 09.54.17

Elias Aaboen Bergseth er 18 år og satser på å nå toppen som slalåmpadler. Han har fått utviklingsstipend fra ICF og deltok nylig i VM for Junior og U23.

Klubb: Oslo Elvesportsklubb
Alder: 18 år
Bosted: Hønefoss

Hvor lenge har du padlet elv og hvordan var overgangen fra bratt- og fristilpadling til slalåm?

- Jeg har padlet siden jeg var seks år. Det startet med at onkel Frode (Aaboen) drev med padling og jeg syntes det så gøy ut. Jeg husker at jeg satt i kajakken hans ned elva i Skjåk... Fikk etter hvert min egen barnekajakk (Jackson Fun 1.5) og deltok på A-camp. Var gøy og det var stor stas med alle de eldre ungdommene. Har vært med på alle A-campene, etter hvert som instruktør. Har også tatt kurs i NPF og hjulpet til på VEKO og ulike kurs for ungdom.

Foto: Elias Aaboen Bergseth privat

- Har padlet alle "grener" innen elvepadling, var blant annet med i starten når det ble satset fristil. Jeg padler en del bratt (creek), og har da stort fokus på sikkerhet. Er ikke opptatt av å være den tøffeste og bærer gjerne strekket om jeg ikke er sikker. Jeg fikk OneCall TRYGG-stipendet 2016 for å være en trygg padler (på Veko). Siden jeg også har padlet slalåm innimellom, visste jeg hva sporten gikk ut på. Overgangen går på at det er en bane som padles med stort teknikkfokus. Samtidig må en trene mye ved siden av, som barmarkstrening, styrketrening og annen teknikktrening på elva.

Hvordan har utviklingsprosjektet til ICF fungert?

- Det er supert. Jeg lærer noe nytt av gode trenere hele tiden. Har utviklet meg mye som padler på disse samlingene. Treffer andre padlere fra hele verden og får nye venner med samme interesse. Det er motiverende å trene mellom samlingene, da en har noe å se frem til. I tillegg får vi opplevelser sammen, noe som spleiser oss som team.

Hva er det morsomste med slalåmpadling?

- Jeg liker det med teknikken, at det stilles så store krav til padlingen Det er ikke bare å "gønne" på, en må tenke teknikk for å komme gjennom banen uten feil. Det er gøy med brattpadling også, men det er to helt forskjellige ting. Jeg har nok mye brattpadleteknikk i padlingen min, og får beskjed av trenerne at jeg må jobbe den bort. Altså, mye fokus på teknikk!

Foto: Elias Aaboen Bergseth privat

Hva slags kajakk og åre bruker du?

- Jeg har frem til nå lånt forbundet sin gamle Vajda K-1.  Men jeg vant som nevnt OneCall sitt TRYGG-stipend og kommer til å kjøpe min egen kajakk. Skal en padle raskt er en nesten avhengig av å ha en karbonkajakk. En glassfiberkajakk glir ikke like lett i vannet og er tyngre å padle. Nå er en ny Vajda bestilt, jeg får den levert til samling i Tyskland i august. Dette er en Vajda Salto Large Extreme i Premium-versjon.  Jeg bruker en Galasport slalåmåre med bøyd skaft.

Du deltok i flere internasjonale konkurranser i 2016, hva er målet i år?

- VM 2016 handlet om å bygge erfaring. I banen hadde jeg som mål å padle med minst mulig berøringer og ikke miste noen porter. I år har jeg vært med ICF på samling i Makedonia i tillegg til VM i Slovakia. I august blir det EM i Tyskland, for så å padle ulike konkurranser i Frankrike i september. Fremdeles er målet å bygge kompetanse, slik at jeg etter hvert kan komme meg oppover på listene. Østeuropeiske land har lang tradisjon for slalåmpadling, vi har en bit vei å gå for å nå opp i de kretsene. Men dette kan være en start, nå er det bare å håpe at vi etter hvert kan få utviklet trenersiden i Norge også. 

Hva er favorittøkten din?

- Favorittøkten min i kajakken er teknikktrening. Det er kjekt å få tilbakemeldinger på padlingen som utgangspunkt for forbedringer. I tillegg blir det en del variert trening i form av kondisøkter på sykkel og selvsagt styrketrening. Jeg har Stadion treningssenter i Hønefoss som sponsor, her er det dyktige trenere og jeg har min egen trener. Perioden etter jul hadde jeg kyssesyken, noe som satte meg mye tilbake, så nå er det bare å starte på nytt med det fysiske.

Foto: Elias Aaboen Bergseth privat

Gjengen i ICF utviklingsprosjekt

Du har nylig byttet klubb til Oslo Elvesportsklubb, hva er bra med den klubben?

- Oslo Elvesportsklubb er helt ny for meg, men jeg håper vi kan få til et godt samarbeid. De har treninger her i Hønefoss på tirsdager, så da er det alltid noen å være på elva med. Vi har snakket om at jeg etter hvert kan bidra med intro til slalåmpadling og kanskje holde noen teknikkøkter for medlemmer som vil prøve Det er alltid kjekt å bidra med noe tilbake til klubben.

- Lillehammer Ro- og Kajakklubb var klubben jeg "vokste opp med".  De hadde A-camp, en padleramp for ungdom. Det var der det hele startet.  Sissel og Frode Flaa har vært som en reservemamma og pappa og har betydd mye for meg! Ellers så er det mange flotte folk i den klubben også. I fjor høst trente jeg også en del med flattvannspadlere i Bærum Kajakklubb. Jeg lærte mye teknikk og de var svært tålmodige med meg. Supert at jeg fikk være med! Kjekt at klubben kan ta i mot gjestepadlere som meg, stor takk til dere!

Foto: Elias Aaboen Bergseth privat

Tags: #Elv , #Padling i toppen , #Ungdomspadling