Stor aktivitet på Arctivity

09.08.2017 10.25.16

NPF har for tredje år på rad stått for padleaktiviteten under sportsuken ARCTIVITY på Valnesfjord Helsesportsenter (VHSS).

Tekst og foto: Gry Gerhardt/NPF
De 35 deltakerne kunne velge mellom ni ulike idretter. 10 personer hadde padling som sitt førstevalg, men vi hadde dessverre kun kapasitet til fem deltagere. På arrangementets siste dag (torsdag) var det anledning for alle deltagere til å prøve andre idretter en den de hadde deltatt på tidligere i uka. Da var 12 personer som forsøkte padling til tross for øsende regnvær.

Arctivity 2017

En kveld og tre dager

Padlegruppa hadde som mål å komme gjennom et Grunnkurs Hav i løpet av en kveld og tre dager. Det var fem deltakere med nedsatt fysisk funksjonsevne og to ledsagere, flere frivillige assistenter, to ansatte fra VHSS, to padleledere fra NPF - til sammen 17 personer.

Fra «gå-rundt-skepsis» til mestring, store smil og latter

Den første dagen brukte vi i svømmebassenget, hvor tiden gikk med til tilpasning av utstyr, innledende kajakktilvenning og redningsøvelser. Vi delte gjengen inn i grupper og lagde en plan for hvordan vi skulle gjennomføre tirsdagen ute i fjorden. Gjennom bassengdagen ble vi bedre kjent med hverandre og det gikk fra stor «gå-rundt-skepsis» og «ha på spruttrekk-angst» til begynnende mestring, store smil og mye latter.

Arctivity 2017

Våte forhold

Da vi ankom havet på tirsdag, var værgudene med oss. Solen skinte mens vi ikledde oss fargerike padleklær og entret kajakkene. Deretter kom regnet, noe som var perfekt med tanke dagens øvelser som var like mye i vannet som på vannet. Det var vindstille og flatt vann og det var fine forhold til å trene på å finne både primær og sekundær stabilitet, og å øve på å gå ut av kajakken samt ikke minst bedrive redningsøvelser i kaldt vann.

Arctivity 2017

Bølger er gøy

Onsdag blåste det 4 ms (7 ms i kastene). På Skaft (hvor padlingen foregikk) er det åpent, så vind og bølger merkes godt. I stedet for en liten tur ble dagen brukt til å leke i bølger, og trene på relevante redninger og padletak. Deltakerne hadde ulike ferdigheter og forutsetninger for padling og øving i disse forholdene. Vi endret derfor gruppene og «satte på» egnet leder for hver av dem slik at alle gruppene fikk relevante utfordringer og øvelser. Dette var mulig fordi NPF stilte med to kursholdere.  Blant de andre assistentene var betydelig formal- og realkompetanse noe som kom alle gruppene til nytte. Det ble utført veldig mange redningsøvelser og alle deltagerne med funksjonsnedsettelser lykkes i både å bli reddet og å redde andre. Det ble også øvet på sleping for å holde retning for kursets blinde deltager og hans makker.

Ni tok Grunnkurs Hav

Det ble utdannet ni nye padlere som fikk utdelt hvert sitt Våttkort med grunnkursoblat. Igjen fikk vi se at padling gjør friluftslivet tilgjengelig for mange som ellers ikke har mulighet til å ferdes i urørt natur for egen maskin!

Arctivity 2017

Tags: #Hav , #Funksjonshemmede