Grunnkurs Packraft i Engerdal

25.08.2022 09.32.24

Helga 12. til 14. august ble det første Grunnkurs Packraft i regi av Norges Padleforbund arrangert i Femundselva i vakre Engerdal. Historien starter i Bø i Telemark i 2017, der det første Packraftkurset ble holdt i Bøelva.


Tekst:
Fredrik Feyling
Foto: Fredrik Feyling og Torkild Petterson

Allerede høsten samme år ble det holdt et utvidet elvekurs på familiegården til packraftentusiast Halvor Westerheim. Den ligger langs Femundselva med Muggfossen like før gården og Storfossen noen hundre meter nedenfor, og viste seg å være perfekt for packraftkurs.

En gjeng ivrige packraftere med artikkelforfatteren i spissen, har brukt våren og sommeren til å bli de første Aktivitetslederne i Packraft i Norges Padleforbund. Henrik Feyling, Jon Fredrik "Kajakkfekken" Arnesen, Anette Heggem og Heidi Grimnes har hatt hovedansvaret for både planlegging og gjennomføring av dette grunnkurset. Det ble en suksess, det stilte 23 deltakere på årets Grunnkurs Packraft, fordelt på fire aktivitetsledere.

Liv Kristin Krogh viser vei ned elva

Liv Kristin Krogh viser vei ned elva

Godt miljø

Helt fra starten har det vært fokus på å bygge et godt og inkluderende miljø, og å lage et selvbærende miljø med kursstige i Padleforbundet som mål og faglig referanse. Sikkerhetspadlerne under kurset var erfarne elve-packraftere som har fått opplæring i taubruk, redning på elv, samt sikring og linjevisninger ned elva. Veileder Heidi Grimnes, Harald Rishovd og Fredrik Feyling utgjør TK Packraft i Norges Padleforbund. Målet vårt er å utvikle og forbedre Packraft-kursstigen i årene som kommer, og etter hvert arrangere både Videregåendekurs og Veilederkurs Packraft.

Sikkerhetens tas på alvor

Sikkerhetens tas på alvor

Kurset

Kursstigen for Packraft baserer seg i stor grad på kursstigen for elvekajakk, der teknikker og øvelser er tilpasset Packraft. Det fokuseres også litt på turaspektet, men det er tradisjonelt elvepensum som synfaring av elv, ulike padleteknikker, redningsteknikker og navigering i elva som er hovedinnholdet. Det er nok en del av kursdeltakerne som aldri kommer til å dra på egne turer ned strie elver, men alle som har tatt kurset kan nyte fordelene av stort fokus på sikkerhet, mer korrekt og effektiv padleteknikk, generell kunnskap om elv og vann, samt mer kunnskap om hva man skal passe seg for på elva.

Nico Suarez var veldig fornøyd med kurset

Nicolas Suarez Eian var veldig fornøyd med kurset

Fornøyd kursdeltaker
Nicolas Suarez Eian fra Mjøndalen har tidligere gått på Grunnkurs Elv med kajakk, men dette var første gang i packraft. Han forteller at kurset ga mersmak.

- Jeg hadde en super-helg på Femundselva sammen med to kamerater. Helgen bød på masse lek og moro, samt et fint sosialt opplegg på kvelden. Kurset var lagt opp til at alle hadde mulighet til å utvikle seg, uansett hvilken padleerfaring man hadde. Anbefaler virkelig dette kurset videre til alle jeg kjenner. Kanskje jeg er med neste år også.

Nordic Packraft Round Up

Packraftmiljøet begynner å bli stort i Sverige, Finland og Danmark, og i år ble Nordic Packraft Round Up arrangert samtidig med padlekurset i Engerdal. Alle bodde på samme campingplass med totalt over 60 padlere som deltok på kurs eller Nordic Packraft Round Up. Det deltok deltakere fra Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, Østerrike, Australia og flere andre land på samlingen. Neste år er det planlagt at Nordic Packraft Round Up arrangeres i Finland.

12. til 13. august 2023

Femundselva (den delen som renner i Engerdal) er veldig godt egnet for Packrafting på elv. Den byr på alt fra stilleflytende partier med tydelige strømskiller til friske stryk (grad 3+). Vi ser for oss å holde teknikkurs samtidig som grunnkurset helga 12. til 13. august 2023.

Synfaring er viktig

Tags: #Generelt