Utstyr

Utstyr er med på å bestemme hvilke sikkerhetstiltak som teknisk sett kan gjennomføres ved padling i elv.

Uavhengig av vanskelighetsgrad på elva som skal padles, bør følgende sikkerhetsutstyr benyttes:

•Hjelm som er laget for elvepadling. Hjelmen bør sitte godt på hodet, være godt polstret på innsiden og beskytte vitale deler av hodet. Med vitale deler av hodet menes tinning, øre-regionen, pannen og bakhodet.

•Redningsvest om er godkjent for elvepadling, som gjør at den har nødvendig oppdrift for å svømme i stryk. Vesten beskytter også kroppen mot slag og støt i elva.

•Kasteline for å kunne redde svømmere fra land. Lina må minimum være 15 meter lang, og kan med fordel være på 18 eller 20 meter. Taueline for å kunne taue svømmere og utstyr til land. Lina bør være så lang at den går klar av bakenden på tauerens kajakk. Lina bør også være elastisk slik at den legger seg inntill overkroppen under padling, og dermed ikke henger seg fast i greiner og stein under padling. Det er essensielt at lina har en utløsermekanisme, slik at taueren raskt kan løse ut svømmeren.

 •Førstehjelpsutstyr for å kunne behandle eventuelle skader under padling. Du bør ha med plaster, sportstape, saks, bandasje, enkeltmannspakke, trekanttørkle og gasbind. Må pakkes i tørrpose.

•I elver som har momenter med høy konsekvensfaktor er ofte mer sikkerhetsutstyr nødvendig, som for eksempel karabinkroker, slynger, trinser og årekrok. Det er essensielt at den enkelte elvepadler er kompetent til å bruke sikkerhetsutstyret, for å ivareta egen og andres sikkerhet.

Ved siden av sikkerhetsutstyr er følgende utstyr nødvendig:

•Kajakk som er tilpasset padlerens størrelse og ferdigheter, i tillegg til å være tilpasset elva som skal padles.

Ved padling i bratte elver (creeking) bør man ha en kajakk med relativt mye volum, og eventuelt butt baug slik at den ikke kiler seg fast mellom steiner.

Lekebåting som bedrives på enklere elvestrekninger, tillater at man kan benytte kajakker som er korte og har lavt volum. Disse kajakkene har ofte flat bunn og volumet er sentrert rundt setet.

•Åra bør ha en lengde og vinkling som er tilpasset padleren. I steinete elver kan det være en fordel å ha med reserveåre.

•Bekledning som motvirker nedkjøling (hypotermi) ved padling og eventuell svømming. Våtdrakt, ullundertøy, tørrtopp, våtsko, neoprenhansker og neoprenhette er ofte nødvendig.