Avviksapporter

Innrapportert skjema behandles konfidensielt av forbundet og med tillatelse fra rapportør og involverte vil en anonymisert versjon av utvalgte svar gjøres offentlig på denne siden.

Innmeldte hendelser NPF 2019 og 2020  
                 
Hendelse nr. Type skade Alvorlig -hetsgrad Gren Type aktivitet Organisering Type hendelse Kort hendelsebeskrivelse Hva ble gjort
01/19 P 2 Hav Basseng Klubb Uhell Under øving på cowboyredning velta ein av deltakarane. Kajakken fylgde med rundt og traff deltakaren slik at han fekk skade på lippa og ei tann vart øydelagt.  Kontaktet tannlege
02/19 P 3 Hav Surf Privat Uhell Dumpende surf på stranden. En person var på vei ut og hadde satt kajakken klar for å padle mot bølgene og komme seg ut. Annen padler ligger på sidesurf og ser mot bølgen. Padleren med sidesurf landet der kajakken som er klar for å padle ut er, og får kajakktuppen i ansiktet. Padler ble sjekket på legevakt og etter røntgen og CT viste det seg at det var 3 brudd i ansiktet. Padler ble fulgt opp videre av sykehus. 
03/19 M 3 Hav Brott Klubb Uhell To padlarar padla inn i ei V-forma vik med litt ruskete sjø og bratte uframkommelige sider. Ifølgje padlarane skulle dei berre inn for å sjå og føle på forhalda, men feilvurderte dei. Padler 2 padla ut av bukta mot ein brottsjø, mens padlar 1 vart tatt av samme brottet. Padlar 1 kom seg på land og ga signal om alt vel. Padlar 2 snakka litt med leiar for turen og sa plutseleg “han har ikkje åre”, og padla inn i bukta att. leiar for turen plystra og ropte etter han for å advare om komande nye bølger. Det hørte han ikkje, han var heilt oppslukt av å berge padlar 1. Padlar 2 vart tatt av brottsjø og kajakken vart knust mot store steiner inne i vika. Leiar for turen vurderte å svømme inn med tau, men etter diskusjon slo han den tanken ifrå seg. Padlar 2 kom seg på land og fekk med seg halve båten og nokre tørrsekker.Vi fekk kontakt med padlarane via mobiltelefon og VHF og dei forsikra oss om at dei var uskadde, trass ein dunk i ryggen Leiar for turen ringte 113 og informerte om forholda, som kopla inn politi og redningstenesta. Redningsskøyta vart sendt ut, og mannskapet konkluderte raskt at dei ikkje hadde noko å bidra med og kopla då på hovedrednings sentralen på Sola som sendte redningshelikopter frå Florø. Dei heiste ned ein redningsmann som fekk heist padlarane opp i helikopteret.
04/19 P 2 Hav Tur Ikke definert Uhell Det skjedde I forbindelse med utsetting av kajakk ved  fergekai, før vi var på vei ut for å padle. Deltaker gled og falt forkjært og knakk armen.  Der vi satt ut var det fylling av grov/fin stein svakt helling mot sjø. Armen ble spjelket og 113 ble kontaktet. Kjørte skadet person til legevakt der brudd ble konstatert og armen ble gipset
05/19 I 1 Hav Kurs Klubb Rutine En person på kurs hadde ikke tatt på redningsvest på dag 1, etter lunch (tur). Dette ble oppdaget etter 30 minutter. Ikke beskrevet
06/19 P 2 Elv Tur Klubb Uhell Skulder ute av ledd i elva på nybegynnertur elvepadling. En nybegynner fikk skulder ut av ledd når deltakeren skulle gå ut av bakevje og ut i strømskille. Dette skjedde ved et høyt støttetak. Deltaker hadde dårlige skuldere fra før. Det tok noe tid å få deltaker ut av vannet bl.a. pga deltakers reaksjon på situasjonen.  Vi fikk deltakeren i land, tilkalt ambulanse og ble kjørt til legevakt. En annen deltaker ble med til legevakten.
07/19 I 2 Hav Kurs Klubb Uhell og utstyr Kursdeltager på grunnkurs hav ble sittende fast i kajakk etter velt. Under øvelse av støttetak veltet kursdeltageren og ble sittende fast i kajakk som følge av at tauverk fra rorstyringen til kajakken kom rundt den ene foten. Det var også problem med å løsne spruttrekk da dette satt litt trangt.  Deltageren kom seg ut av kajakk på egenhånd, men måtte få hjelp til å løsne tauverk fra foten. Kursholder var raskt på plass og fikk hjulpet padleren løs fra tauverket. 
09/19 P 5 Hav Tur Klubb Uhell og utstyr Padler som dro ut i kajakk for å hente ved alene. Omkom. Brukte ikke vest og tørrdrakt var knytt rundt livet. Erfarte svikt i DSC knapp på VHF.  Forsøkt gjenoppliving, kontaktet Kystradioen, AMK, RS, 
01/20 I 1 Hav Kurs Klubb Rutine Kursdeltaker uten grunnkurs(kun introkurs) deltok på teknikkurs.  Deltaker gjennomførte kurset og fikk oblat for grunnkurs
02/20 P 2 Hav Kurs Klubb Uhell Under kontrollert velt med instruktør ved siden av som sikrer kursdeltaker, medførte møtet med vannflaten at deltakeren kjente slag mot øret/ trommehinne. Deltakeren kjente smerte når det skjedde, og det ble mer vondt når hun kom hjem. Den skadede oppsøkte legevakten på kvelden som konstaterte rift/ brudd i trommehinne. Hun ble frarådet å delta på kursdag 2. Kursansvarlig fikk beskjed kveld dag 1. deltaker fikk delta på kurs når skaden var leget.
03/20 P 2 Kano Kurs Ikke definert Uhell Velt med kano i rolig elv. En padler redder seg selv, den andre driver nedover. Kommer under et veltet tre ved bredden og får skrammer i ansiktet, rift i leppa og slag mot ribbena. Opplevde å bli hengende fast i baugline fra kanoen. Ringte113. Operatør snakket med den skadde og foreslo legevakt. Transportert til LV og  ble sydd i leppa og røntgenfotografert i brystet. Hentet etter 3 timer. Full debrief med alle kl 2200. Skadet deltaker kjørte selv hjem samme kveld.
04/20 I 1 Hav Kurs Ikke definert Ledelse Deltaker valgte å bryte kurset etter at hun opplevde for dårlig oppfølging. Kursledelsen opplevde deltaker som motvillig til å følge resten av gruppa. Deltaker hevder hun ble overlatt til seg selv på land i to timer. Etter samtale med kursleder valgte deltaker å avbryte kurset. Deltaker var på grunnkurs for andre gang. Hun var usikker på kajakk, og ønsket å bli tryggere med vann.  Samtale med kursleder.
05/20 I 1 Hav Trening Privat Utstyr To stk nyinnkjøpte Zegul Arrow Play PE. I forbindelse med øving på kameratredning ble det oppdaget at begge kajakker har luker som er farlige i bruk. Lukene er laget av tynt, mykt materiale og faller lett av når kajakken snus på hodet i velt. Videre trykkes de ned i lasterommene om man legger vekt på dem under redning. Lukene er så tynne at de følger kajakkens form om de legges på toppen. Sendt avvik til NPF
06/20 P 1 Hav Ikke definert Ikke beskrevet Uhell En av kursdeltakerne ønsket å kjøre en egenredning i bølger og vind, da vedkommende hadde fått dette til før lunch.  Som følge av at kajakken ble sluppet var det ikke mulig med kameratredning.  Instruktør veiledet kursdeltaker til å padle seg inn til land hvor man måtte "klatre" litt på et brott for å komme seg på fast grunn. Det resulterte i 2 små kutt som ble behandlet av instruktør. Kursdeltaker var fattet og positiv til hvordan situasjonen ble løst. De to andre kursdeltakere tok seg av mistet kajakk som de fikk på land.
07/20 I 1 Hav Kurs Klubb Rutine Padler kom seg ikke ut ved egen hjelp ved velt pga at hempen på spruttrekket var i cockpit.  Før gruppen gikk på sjøen hadde vi en gjennomgang på land av hvordan vi skal bruke utstyret. Vi hadde også en tørrkjøring av velt der vi flere ganger poengterte viktigheten av å ha hempen på spruttrekket tilgjengelig. Det er mulig at deltageren hadde løsnet og festet spruttrekket flere ganger på vannet før veltet. Fra veltet var påbegynt til vi oppfattet at det ikke gikk som det skulle gikk det ca 5 sekunder. Deretter gikk aktivitetsleder 2 igang med å vippe opp padleren, det gikk da  15-20 sek.
08/20 M 1 HAV Kurs Klubb Utstyr Trening på velt. Instruktør stod på bunnen ved siden av kursdeltaker. Spruttrekk på. Velt. Kursdeltakeren dro i hempa for å frigjøre spruttrekket, og ble hengende med stroppa løs i hånda. Stroppen løsnet fra innsying i spruttrekket.  Vi gikk gjennom vårt utstyr som hadde totalt 6 trekk av samme type(Outlife L). 3 av trekkene hadde hempe som var i ferd med å løsne.
09/20 P 2 Hav Kurs Klubb Uhell Kursdeltaker fikk skulderen ut av ledd ved velt i kajakk. Under trening på sideveis forflytning, veltet deltageren mot sin treningspartners kajakk og forsøkte å ta seg for ved å bruke partnerens kajakk. Hun kom seg ut og ble liggende i vannet mens hun holdt seg fast i partnerens kajakk.  Ble reddet av kursleder og fraktet til land. Ivaretatt med  varme og varmt drikke til ambulanse kom til og overtok.
10/20 P 2 Hav Trening Klubb Ledelse På vei tilbake (krysning) blåste det kraftig opp. Dette gjorde at gruppen ble spredt, og flere padlere fikk problemer med å holde retning, og  fremdrift. Noen veltet (noen flere ganger). Det ble nødvendig med tauing av flere av deltakerne. På grunn av en rekke hendelser mister turledere oversikten over situasjonen. Det er i ferd med å blir mørkt i tillegg til at vinden har kommet brått på gruppen. En person uten lys på kajakken klarer ikke å holde følge, og kommer bort fra gruppen, uten at dette blir observert av aktivitetsledere. Personen klarer å komme seg tilbake til klubben, men er preget av hendelsen i ettertid.  Ved ankomst klubben oppstår det usikkerhet om hvorvidt alle er kommet i land, og 112 blir kontaktet. Det blir utløst aksjon for å lete. Etter en tid blir det klart at det ikke mangler noen, alle har kommet til rette.
11/20 M 1 Hav Kurs Ikke beskrevet Uhell Kajakk ble tatt av en brytende sjø ved redning av en annen kajakk uten padler, slo en bit av dekket på kajakken av. Mulig berøring av sjøbunn, berg eller av kajakk 2.  Padler havnet i sjø og hentet av medpadlere. Kajakkene ble hentet rett etterpå. Hendelsen tok kanskje 1-2 min fra den startet til den var avsluttet.
12/20 M 3 Hav Tur Privat Uhell Ved krysing av trafikkert sund ble en av kajakkene i en gruppe på tre påkjørt av båt. Erfarne padlere. Mørkt, flatt vann, svak vind og klart vær. Lys/ lanterner ble benyttet.  Ved å velte kontrollert rett før kollisjonen unngåes personskade. Hendelsen ble varslet til båteier. 

 

Personskade (P), Materiell skade (M), Feil på utstyr (UF), Ingen(I)
1 - 5 som i ROS analysen, 1= lett skade, 5= død
Kano, Elv, Hav, Surfski, Flattvann, Polo
Basseng, Surf, Brott, Tur, Kurs, Trening, Ikke Beskrevet
Klubb, Privat, ikke beskrevet      
Ledelse, Rutine, Uhell, Utstyr, Uhell og utstyr