26.06.2024 20.26.34

Helgen 27. til 30. juni arrangeres EM for U23 og Juniorer. Stedet er Bratislava og det stiller hele 700 padlere fra 36 nasjoner.

Norge stiller med fem U18 (junior) og seks U23 (senior). Nils Olav Fjeldheim og Svein Egil Solvang leder det norske støtteapparatet, her er rapportene fra Svein Egil.

Fjerde dag:

Det norske laget padlet tre A-finaler og tre B-finaler på den avsluttende dagen av europamesterskapet. Først ut var Felix Svanberg som padlet inn til en meget sterk sjetteplass i A-finalen på K1 500 m U23. Med personlig rekord på 1.41 var han godt fornøyd!

(artikkelen fortsetter)

Felix Svanberg kan se tilbake på et godt EM med sjetteplass i A finalen på den olympiske distansen K1 500 m

Felix Svanberg kan se tilbake på et godt EM med sjetteplass i A finalen på den olympiske distansen K1 500 m

Arild Stiegler gjorde et kjempegodt løp i sin A-finale på K1 200 m U18 og var den første som tapte medaljen med sin fjerdeplass. Lucas Røsten var også veldig nær en medalje i sin A-finale i U23. Han ble nummer fem, men var bare noen tiendeler fra bronse.

(Artikkelen fortsetter)

Arild Stiegler storfornøyd etter sin fjerdeplass på 200 m

På dagens B finaler ble Vilma nummer 2 etter et flott løp På 200m. Det var også gledelig at K4-gutta i U23 500 m i sin B-finale klarte å samle seg til et meget godt løp. De ble nummer to. Til slutt nevner vi juniorgutta som fikk det litt tungt mot slutten på sin B-finale på 500 m og ble sist.

K4 gutta er godt fornøyd med sitt siste løp i EM.

K4 gutta er godt fornøyd med sitt siste løp i EM

Godt gjennomført EM

De norske utøverne har gjennomført et godt EM med mange lyspunkter.  Vi var nære medaljer på flere løp, de fleste utøverne fikk ut sitt potensiale og det ble satt flere personlige rekorder.

Samtidig blir vi påminnet om at det må legges ned et betydelig treningsgrunnlag over tid for å være blant de beste.

Toppidrett er for de fleste forbundet med skuffelser og nederlag oftere enn seire. Og som unge utøvere er det lett å identifisere seg med sine resultater. Men man ER ikke sine resultater. Man er så mye mer.

Støtteapparatet har stor tro på mange av de unge utøvere som er på vei fremover nå. Det viktigste for oss alle er å alltid være i utviklingen, det gjelder også oss i Støtteapparatet.

Takk for oss!
Svein Egil Solvang

Tredje dag:

Den tredje dagen av EM U18 og U23 ble en god dag for de norske fargene. Både Arild Stiegler i U18 og Lucas Røsten i U23 kvalifiserte seg for A-finale på 200 m. Arild padlet for første gang ned på 36-tallet på 200 m, noe han har drømt om lenge. Det betyr at Norge har tre A-finaler å se frem til på den avsluttende dagen i EM.

Arild og Lucas klar for A-finaler på 200 m: "VI GÅR FOR MEDALJE"

Vilma padlet en sterk 200 m men måtte ta den sure fjerdeplassen, og dermed ble det B-finale i U18 for damer.

Juniorene Einar og Nicolai satt ny personlig rekord da de kjørte på 1.35.77. En meget god tid, men når de beste vinner på 1.31.0, så blir det B-finale på unggutta. De er startraske, men mangler nok noe mer treningsgrunnlag for å stå distansen.

Juniorene Einar og Nicolai var med feltet frem til 250m i sin semifinale, men så skrev de ut en syreregning til seg selv de ikke klarte å betale, og det ble tungt på slutten.

Det er også viktig å fremheve den flotte tredjeplassen til Ivar i U23 1000 m B-finale. Et godt gjennomført løp på 3.42 på stille vann. Elsa Steinsholt ble nummer 5 i U23 1000 m i sin B-finale og var godt fornøyd med egne prestasjoner.

Hele det norske laget har fått ut sitt potensiale på sine respektive løp, og vi legger oss for kvelden med gode opplevelser bak oss og nye foran oss!

Andre dag:

Under en stekende sol i Bratislava ble det en dag med både oppturer og nedturer for de norske padlerne. Av oppturer må i første rekke Felix Svanberg krediteres for sin gode semifinale som sikret han en plass i A-finalen på K1 500 m i U23!

Felix klar for A-finale på K1 500 m U23

Vilma Fjeldheim padlet også en glimrende 500 m i sin semifinale for i U18 og ble nummer 4, så vidt slått ut av en A-finale. Så skjedde det ulykksalige at da hun skulle veie båten løsnet et lite vektlodd og falt ned på bakken og hun ble diskvalifisert. Et hardt slag der og da, men en lærepenge for livet. Men ingen kan frata henne prestasjonen, Vilma er helt klart med blant de 10 beste. På 200 m padlet Vilma nok et godt løp og kvalifiserte seg greit videre til semifinale.

Vilma Fjeldheim viser at hun holder et godt europeisk nivå på både 200 m og 500 m.

Lucas Røsten padlet en god 200 m i sitt heat i U23 og det måtte målfoto til for å skille han og to andre. Lucas var under to hundredeler fra direkte avansement til A-finale!

Arild Stiegler ledet sin 200 m i U18 lenge, helt til han snudde seg og kikket til siden. Mye tyder på at han mistet seieren på det. Så både Arild og Lucas har store muligheter for en A-finale.

Både Arild Stiegler i U18 og Lucas Røsten i U23 er i posisjon til A-finaler på K1 200 m.

Ivar Buch padlet en god 1000 m som dessverre ikke holdt helt inn, og han padler B-finale.

Elsa padlet til en B-finale på 1000 m i U23.

Elsa var godt fornøyd med sin U23 K1 1000 m semifinale og kvalifiserte seg til B-finale

En som kanskje opplever den største skuffelsen under dette mesterskapet er Hans Petter Haaland i U18. Det er mye som tyder på at kroppen ikke fungerer. Riktignok var det noe sykdom i forkant av EM, men dette er ikke hele forklaringen. Her må nok Hans Petter og de som står han nærmest analysere hva årsakene kan være. Kanskje kan det være et misforhold mellom restitusjon, kvalitet og mengde i treningsarbeidet over tid. En ting er sikkert, Hans Petter kommer helt sikkert knallhardt tilbake!

En svært skuffet Hans Petter Haaland som fikk drømmen om EM finaler knust

Avslutningsvis fikk ikke Herrer U23 K4 det til å klaffe helt i sin semi. En trøblete oppladning med ryggproblemer gjorde det ikke enklere. Men totalinntrykket er at de er for ustabile i prestasjonene. Ingen båttype signaliserer nederlag eller seire tydeligere enn en K4. Våre norske gutter med Felix, Nicolai, Lucas og Gudmund tuslet med bøyd nakke og i spredt orden tilbake til teltet.

Rapport første dag:

Første konkurransedag er avviklet i det vi i Norge vil kalle en særdeles varm og trykkende dag. Med et unntak gikk alle de norske videre til morgendagens semifinaler. Hvis man skal løfte frem enkeltprestasjoner fra de innledende heatene, gjennomførte Felix Svanberg en meget sterk K1 500 m i U23 hvor han så vidt ble slått av en spanjol og kunne dermed gått direkte til A finalen. Felix hadde sjette beste tid etter de innledende heatene.

Ivar Buch kjørte en god K1 1000 m i U23, og var med å prege løpet. Han har havnet i en hard semi, hvor han har fjerde beste tid ut fra tidene i heatene. Vilma Fjeldheim padlet en sterk 500 m i U18 hvor hun med et maksløp ned mot to blank, vil kunne kjempe om en plass i A-finalen. K2 500 m U18 med Einar Osen og Nicolai Rudolfsen gjorde et godt løp og er på skuddhold av en finaleplass. K4 500 m U23 kjørte også bra og er et halvt sekund fra å være ranket som nummer 9.

Så forventingene for morgendagen er kanskje at det er størst sjanse for en A-finale for Felix. Så kan vi ellers håpe på at noen overpresterer ut over hva de viste i dag.

Felix Svanberg, kanskje vårt største finalehåp etter de innledende heatene.

Einar og Nicolai er fornøyde med sin EM debut i dag.

Vilma Fjeldheim har tatt store steg i sin utvikling som profesjonell utøver, her er hun i gang med oppvarming.

Styrken til Ivar Buch er at han kjører svært jevne splitter. Han kan oppleve å bli kjørt litt ifra i begynnelsen, men kan komme med gode avslutninger.