Padleglede, distansemerket og sjøørret

30.03.2024 09.22.55

Padlesporten er stor og klubbene i NPF favner vidt – alt fra elv og flattvann til hav, polo, surfski, SUP og kano. De aller fleste medlemmene er ivrige turpadlere. Vi slo av en prat med en av de ivrigste.


- Hei. Akkurat nå er jeg ute på sjøen og prøver meg på sjøørreten. Kanskje jeg kan ringe deg tilbake?

Dette var starten på intervjuet med Torill Folkestad fra Lillesand PK. Hun fyller 64 i år, og griper de fleste sjanser til å padle – året rundt. Vi slo av en prat om hvor, hvorfor og hvordan.

- Jeg begynte å padle for 20 år siden, forteller hun. Det var egentlig helt tilfeldig. Stedet var Thailand og jeg var på ferie. Padlingen falt i smak, og tilbake i Norge gikk jeg på Introkurs Hav med Lars Verket. Senere engasjerte jeg Lars til å lage en padleguide for Vest-Agder gjennom jobben min. Dette førte til mange år med turpadling vår, sommer og høst. Sesongen ble utvidet til hele året når jeg kjøpte meg en tørrdrakt, nå finner jeg stor glede i vinterpadling. Det er noe eget med stillheten i skjærgården om vinteren.

- Den viktigste grunnen til at jeg padler er alle de fantastiske naturopplevelsene jeg har hatt, og jeg bekymrer meg for hvordan naturtilstanden er langs kysten her i sør. Stadig færre fugler … Dessuten har jeg noen helseutfordringer hvor den beste medisinen er fysisk aktivitet, og dermed passer padling perfekt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Torill Folkestad

 

Hvilken klubb er du medlem i?

- Jeg blei invitert inn i Lillesand PK, noe jeg er glad for. Jeg vil gjerne skryte av det gode miljøet vi har der. Klubben har hatt en enorm vekst de siste årene, og jeg er spesielt glad for at mange av de nye medlemmene er godt voksne damer. Vi er flere ivrige turpadlere som noterer ned turene våre og går for distansemerket. Jeg har padlet til Gull de to siste årene.  

Skjærgården rundt Lillesand er en perle for kajakkpadlere, men du padler også i andre områder. Hva er den flotteste padleturen du har vært på?

- Favoritturene er overnattingsturer med alt utstyret i kajakken. Jeg har hatt mange fantastiske turer i Nordland, Troms og Finnmark. Skal jeg trekke fram min ultimate padletur, så er det Porsangerfjorden (Finnmark) i fjor sommer. Å være omkranset av en flokk lekne niser og samtidig se to grindhvaler lenger ute i fjorden, var mektig!

Hva med padlekurs, har du tatt mange?

- Det startet med Introkurs Hav, og fortsatte med Grunnkurs Hav og Teknikkurs Hav. Kursene er veldig bra, og ble viktige for sikkerheten min. Jeg husker at jeg gliste litt når kursholderen ba oss ta med hjelm på teknikkurset, men forstod kjapt hvorfor det kunne være smart.

Artikkelen fortsetter under bildet

Torill Folkestad

 

Vi pleier å ha med litt «kajakknerding» i intervjuene – hvilken kajakk bruker du, og hvorfor?

- Jeg har en Valley Etain 17,5 i plast til lengre turer. Liker at den er stødig, romslig og stabil. Ellers låner jeg ofte klubbkajakker for å prøve ulike varianter.

Har du noen gode tips for folk som vil begynne med padling?

- Hvis folk - uansett alder, kjønn og funksjonsevne - har lyst til å starte med kajakkpadling, så er det smart å bli med i en klubb. Da får du opplæring, og du får tilgang på mange ulike kajakker. Jeg har jo sett mange som har startet med å kjøpe havkajakk, og så har den blitt til en hagekajakk!

Torill Folkestad

Tags: #Hav